Uw winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg.
De regels voor het dekken van de tafel veranderen net als de spellingsregels. Dat wil zeggen, heel moeilijk en langzaam. Hoe belangrijker het evenement is, hoe "strenger" de tafeletiquette geldt. Voor gewone familiebijeenkomsten grijpen we meestal naar gewoon serviesgoed, als het een belangrijker moment is, willen we een passende sfeer creëren. Hoe dek je de tafel voor een verjaardag, Kerstmis, Pasen of hoe dek je de tafel op de juiste manier voor een lunch met een zakenpartner? De basisregel is een opgeruimde ruimte , waar u alles kunt regelen wat u nodig hebt voor de betreffende gebeurtenis. Naast thematische decoratie heeft u een tafelkleed, placemats, een serviesset (diep bord, hoofdgerecht bord, dessertbord, boterbord), bestek nodig, maar ook glazen voor water, wijn of bier en ook servetten en kopjes voor koffie of thee.
Naast een perfect gedekte tafel moet je ook denken aan een "kleinigheid" zoals de tafelschikking. Weet dat u hiermee veel zenuwen en discussies bespaart. De basisregel is om mannen en vrouwen af te wisselen. Belangrijke gasten zitten zo dicht mogelijk bij de gastheren. Gebruik ook een beetje empathie en plaats gasten die elkaar niet zo goed kennen niet te dicht bij elkaar (of tegenover elkaar). Dit geldt ook voor adolescenten. Gastheren zitten ofwel aan het hoofd van de tafel tegenover elkaar of naast elkaar in het midden van een langere muur. Belangrijkere gasten zitten met hun rug tegen de muur, met hun gezicht naar de kamer of naar de voordeur. Het gaat om het creëren van een gevoel van veiligheid. Vrouwen zouden niet aan de rand van de tafel moeten zitten. Wees niet bang om naamplaatjes voor te bereiden.
Het meest dramatische onderdeel van het huishouden zijn vaak de kinderen, die de neiging hebben om naast iedereen te zitten. Het is echter raadzaam om jongere kinderen naast de moeders te plaatsen, die van nature zijn toegerust om met hen om te gaan. Zorg op tijd voor voldoende kinderstoelen, eventueel zitverhogers. Een optie voor vrienden is om te kiezen voor een kindertafel, waar de kinderen zelfstandig zullen zijn. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar die al de gewoonten van de kleuterschool hebben. Wees niet bang voor onbreekbaar kunststof servies.
Voor het creëren van een "luxe" sfeer is een wit tafelkleed geschikt. Het ziet er schoon en nobel uit en benadrukt andere elementen. Het moet altijd minstens 20 cm over de tafelrand uitsteken. Een alternatief is de zogenaamde napron (een stoffen strook in het midden van de tafel), voor wanneer uw tafel echt uniek is en u deze de kans wilt geven om op te vallen. Elke gast heeft zijn eigen placemats. Hoe creatiever uw servies, hoe minimalistischer het tafelkleed/placemat optisch zou moeten zijn. Het gaat om visuele ondersteuning, niet om vechten om aandacht.
Een belangrijk onderwerp is de manier van serveren. Zullen de gasten het eten uit de voorbereide schalen "scheppen" of gaat u het eten serveren? De feesttafel moet dienovereenkomstig worden voorbereid. Als de gasten zelf hun eten opscheppen, zorg dan voor afzetplekken, waar de schalen kunnen worden neergezet nadat iedereen "opgeschept" heeft. Een eetbaar onderdeel (en ook te gebruiken als decoratie) kan in het midden van de tafel bijvoorbeeld olijven, gesneden kaas, tomaatjes, noten of geroosterde zaden, druiven en andere gesneden groenten zijn. Hier kan ook brood worden geplaatst.
Als u eten serveert, moet het onderdeel zijn van de tafelschikking, het zogenaamde onderbord, dat op tafel blijft. Daarop legt u vervolgens de borden met de afzonderlijke gangen. Voor elke gang een schoon bord. Normaal gesproken wordt in huishoudens het onderbord vervangen door een placemat. Als u geen "prinses" ontvangt, zijn twee borden voor elke persoon (soep en hoofdgerecht) meestal voldoende, en neem dan de dessertborden apart mee.
Bestek wordt naast de borden geplaatst, zodat u logischerwijs eerst het buitenste bestek pakt. De soeplepel en mes/messen (vis, biefstuk, saus...) liggen rechts, de vork(en) links. Plaats het dessertlepeltje/vorkje boven de borden. In het geval van het serveren van vis of een gerecht met "afval" moet u de gast ook een zogenaamd clubbord geven, waar de botten op worden geplaatst. In het begin ligt er een servet klaar.
En hoe dekt u de tafel correct, oftewel hoe plaatst u de glazen? De dichtstbijzijnde moet degene zijn die u het eerst gebruikt (toast), of degene die geschikt is voor de geselecteerde drank. Verwijder de anderen. Op de tafel kunt u al karaffen met water klaar hebben staan. Koffie wordt na de maaltijd geserveerd. Probeer gebruik te maken van onconventionele dubbelwandige glazen kopjes.
Meestal gebruiken we decoraties om de gewenste sfeer te creëren. De meeste kansen herhalen zich, daarom raden we aan ze niet weg te gooien.
Kerstdecoraties: adventskrans, kerstster, hulstbladeren, placemats met kerstthema, servetten met kerstthema, gerangschikte naaldboomtakken, vergulde/verzilverde of natuurlijke kegels van verschillende naaldboomsoorten... Kleuren zijn rood, groen, goud. U kunt ook koperen decoraties proberen, inclusief bestek. Wees niet bang voor rieten versieringen of delicate lichtjes, bijvoorbeeld geplaatst in een fles of vaas. Als u geen kleine kinderen hebt, zijn kaarsen ook geschikt (en niet alleen die op de adventskrans).
Pasen decoraties: Pasen gaat over de lente, d.w.z. over het ontwaken van de natuur. Alle soorten lentebloemen zijn geschikt: tulpen, sneeuwklokjes, gouden regen, katten... Omdat de lente ook over voortplanting gaat, mogen symbolen van eieren en jongen (konijntjes, kuikens...) niet ontbreken. Het motief kan niet alleen op placemats worden herhaald, maar ook op servetten.
Verjaardag: Een verjaardagstafel voor jongere kinderen is meestal ingericht in een bepaalde kleur, of in een levendige kleurenschema. Confetti, opblaasbare ballonnen, kleurrijke borden en servetten zijn geschikt. In het midden van de tafel kunt u een taartplateau klaarzetten. Hoe de tafel te dekken voor een verjaardag die een levensjubileum is? U kunt de tafel ook dekken in de vorm van een "buffet". Tussen de verschillende lekkernijen kunt u bijvoorbeeld foto's van de jarige uit verschillende fasen van zijn leven plaatsen.