Ga naar de hoofdinhoud

Het belangrijkste doel van de spiegel is het beeld te weerkaatsen, zodat je jezelf erin kunt zien en je zelf kunt mooi maken. In de moderne badkamer heeft het ook een designfunctie. Weet je hoe hoog je de spiegel in de badkamer moet plaatsen?
 

De eerste spiegel kan worden gezien als een wateroppervlak, maar de eerste glazen spiegel dateert uit 1300. Hij is ontstaan in Venetië, Italië, en er zijn sinds zijn ontstaan honderden jaren verstreken. Nu gebruiken we de spiegel in de badkamer niet alleen om zich mooi te maken, maar ook om het interieur design te verbeteren. In een kleine badkamer vergroot de spiegel visueel de ruimte. Als je een nieuwe spiegel hebt gekocht, ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in hoe hoog je de spiegel moet ophangen of plakken.
 

De ideale hoogte van de spiegel in de badkamer

De hoogte van de spiegel is voornamelijk afhankelijk van de lengte van de leden van het huishouden. Wanneer je voor de spiegel staat, moeten de ogen ongeveer in het midden van de spiegel zijn. Ideaal zou zijn als je, wanneer je in de spiegel kijkt, nog 10 tot 20 cm ruimte boven je hoofd hebt. Als de badkamer door mensen van verschillende lengte zal worden gebruikt, geldt als universele hoogte van de spiegel vanaf de vloer 120 cm onderrand en 200 cm bovenrand.

Wat is de hoogte van de spiegel boven de wastafel?

De hoogte van de spiegel zal ook invloed hebben op de wastafel. In moderne badkamers wordt de spiegel vaak rechtstreeks op het blad geplaatst. Hoewel dit er zeer elegant uitziet, is het niet erg praktisch. Als de spiegel te laag bij de wastafel wordt geplaatst, zal je voortdurend last hebben van waterdruppels.
 

Hoe plak je een spiegel met dubbelzijdige tape?

Wil je boren vermijden, gebruik de mogelijkheid om de spiegel te plakken. Breng de plakbandjes aan op de achterkant van een volledig ontvette en gereinigde spiegel. Wij raden het gebruik van reinigingsmiddelen op alcoholbasis niet aan, aangezien deze het oppervlak kunnen beschadigen. Vermijd ook producten die vette oliën bevatten om de huid te hydrateren (zoals afwasmiddel). De beste keuze is perchloorethyleen, technische alcohol of technische benzine.

Maak de plaats op de muur waar de spiegel komt te hangen zorgvuldig schoon. Bevestig dubbelzijdige tape rond de hele omtrek van de spiegel. Nu kun je de spiegel aan de muur plakken. Je moet heel precies zijn, want als de tape eenmaal de muur raakt, kun je de spiegel er niet meer afhalen en als hij scheef zit, kun je niets meer aan veranderen. Nadat je de spiegel op de muur hebt geplaatst, druk erop en houd het een tijdje vast. Schuimtapes zijn het best, omdat ze oneffenheden wegwerken.


Hoe plak je een spiegel met lijm?

Ook in dit geval moet je de plekken waar de lijm komt goed reinigen. Breng de lijm minimaal 1 cm van de randen aan. Bezuinig niet en breng het aan over de hele achterkant van de spiegel in stippen of lijnen. In tegenstelling tot tapes, is het hier nog mogelijk om de spiegel na bevestiging aan de muur iets te verplaatsen terwijl de lijm droogt.

We raden je aan om een steun onder de spiegel te plaatsen voordat de lijm droogt. Dit zal de kwaliteit van de bevestiging verhogen. Gebruik altijd lijmen die bedoeld zijn om spiegels op een bepaald wandmateriaal te bevestigen!

Het nadeel van tapes en lijmen is dat wanneer sommige spiegels zwaar zijn, je geen andere keuze hebt dan te vertrouwen op de bevestiging en erop te vertrouwen dat deze de spiegel gedurende enkele jaren zal vasthouden. Anderzijds is te grote lijmsterkte ook een nadeel, omdat de spiegel dan moeilijk te verwijderen zal zijn.

Lijm of tape is geschikt voor het bevestigen van spiegels op tegels doordat het vlakke oppervlakken zijn. Voor hobbelige oppervlakken combineer de bovenstaande methoden - tape in combinatie met contactlijm is de beste keuze. Een ander alternatief voor oneffen muren is silicone. Maar pas op! Gebruik alleen neutrale siliconen.

 

Hoe hang je een spiegel op?

Het voordeel van het ophangen is de gemakkelijke demontage van de spiegel, maar er zal in de muur moeten worden ingegrepen. Maak gaten voor pluggen in de muur waar de spiegel moet komen te hangen en bevestig de elementen die de spiegel zullen vasthouden.

Op de plekken aan de muur waar je de spiegel wilt ophangen, boor je gaten voor de deuvels en bevestig je de elementen erin om de spiegel vast te houden of aan te hangen. Lijm de haakjes (soms zijn ze al vastgelijmd) aan de achterkant van de spiegel. De bovenkant van de spiegel zal waarschijnlijk verder van de muur staan dan de onderkant. Bevestig dus iets zachts aan de muur onder de onderkant van de spiegel waardoor de spiegel verder van de muur komt te staan.

Een waterpas helpt je bij een rechte plaatsing.

Gerelateerde producten

€ 544,98 incl. BTW
Op voorraad 1 st
Morgen verzonden
€ 2.102,39 incl. BTW
Leverbaar vanaf ca.  19 dagen
€ 1.044,96 incl. BTW
Leverbaar vanaf ca.  19 dagen
naar boven