Een alledaagse helper die ons op elegante wijze helpt om van alles af te komen wat we niet meer nodig hebben. Een goed gekozen afvalbak verhoogt de hygiëne in huis en draagt bovendien bij aan de ecologische verantwoordelijkheid. Waar moet je dus op letten bij het kiezen?
Parameters die bepalen
Als je je afvraagt hoe je een bin afvalbak kiest, moet je niet alleen rekening houden met de parameters, maar ook met de omgeving waarin je de afvalbak plaatst. Het ene type is geschikt voor de keuken, het andere voor de studeerkamer of badkamer.
Grootte en volume. Terwijl de kleine manden (tot 15 liter) bijzonder geschikt zijn voor badkamers of onder het bureau van een kind, is de middelgrote (15-30 liter) geschikt voor keukens in kleinere huishoudens. Een alternatief is om meerdere containers van dit volume te hebben voor gesorteerd afval. Grote bakken (30+ liter) moeten worden overwogen door grote gezinnen of huishoudens met kleine kinderen of huisdieren.
Het soort afval en de wens om te sorteren. Als je geen huishouden vol prullenbakken wilt, dan zijn prullenbakken met meerdere compartimenten of een ingebouwd/schuifbaar prullenbaksysteem onder het aanrecht (aparte uittrekbare prullenbakken) geschikt.
Materiaal. De inbouwvarianten zijn meestal gemaakt van massief kunststof. Het voordeel is het lichte gewicht en het eenvoudige onderhoud. Vrijstaande kunststof manden zijn geschikt voor minder blootgestelde plaatsen (badkamer, kantoor). Roestvrij staal/chroom ziet er elegant uit. Ze zijn duurzamer, maar pas op voor vingerafdrukken. Meestal komen we een bepaalde combinatie tegen.
Openingsmechanisme. Hoe minder aanrakingen, hoe hygiënischer de afvalbak. Hoewel handmatig openen goedkoop is, ben je meestal aanzienlijk meer tijd kwijt aan het schoonmaken van jezelf en de prullenbak. Een goede optie is een pedaalbak. Een sensorische bak is effectief (er zit een sensor op de bak die het deksel opent). Zelfs inbouwvarianten kunnen een hendel of handmatige kastverlenging hebben!
Ontwerp. Omdat de afvalbak vaak "in het zicht" staat, moet er ook rekening worden gehouden met het uiterlijk, zodat hij het algehele uiterlijk van de kamer ondersteunt en er geen afbreuk aan doet. Dit geldt meestal voor badkamers en kantoren. Wees voor kantoor niet bang om kleurvariaties of minder traditionele lijnen te gebruiken.
Waar plaats je de afvalbak?
De afvalbak in de keuken is een absolute must. Een andere plek waar het niet mag ontbreken is de badkamer (gebruikte toiletartikelen, make-up remover pads, tissues, vochtige doekjes, lege tube tandpasta...). De afvalbak mag niet ontbreken in de buurt van het bureau. Ook al is er minder papierwerk, er is nog steeds genoeg om op een elegante manier van afval af te komen. Waar kan de afvalbak verder geplaatst worden? Het zou zeker niet mogen ontbreken in de kinderkamer, of liever gezegd in de kamer die bewoond wordt door kinderen vanaf ongeveer 4 jaar oud en waar je samen met hen creatief bezig bent of waar ze actief zijn en zelf creëren. Een kleine peuter zou de mand als speelgoed beschouwen.
SANITINO-TIP: Hoe kies je een afvalbak voor de badkamer? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het hier gaat om een omgeving met een hoge luchtvochtigheid en veel "vuil". Kies een exemplaar dat gemakkelijk schoon te maken is en bij voorkeur met een hendel of sensor bediend wordt.
Inbouwbakken voor de keuken
Toch is de keuken voor de meeste huishoudens de grootste afvalverwerker, omdat hier het meeste afval ontstaat. Waar plaats je de afvalbak in de keuken? De meest effectieve manier is het aanschaffen van inbouwbakken of keukensorteerders, die worden geplaatst in het kastje onder de spoelbak. Er zijn ook hoek- of draaibare varianten. De belangrijkste voordelen van deze oplossing zijn dat u ruimte bespaart, de veiligheid verhoogt en de keuken ook mooier en schoner maakt. Bovendien krijg je extra opslagruimte. Veel inbouwvarianten hebben een handig schap, waar je bijvoorbeeld reservesponsjes, schoonmaakproducten of plastic zakjes kunt plaatsen. De ingebouwde versie is de ideale oplossing als je milieubewust bent en je afval sorteert.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwbak?
Om ervoor te zorgen dat de ingebouwde afvalbakoptie u plezier oplevert en geen rimpels op uw voorhoofd veroorzaakt, is het noodzakelijk om bij de keuze ervan rekening te houden met een aantal factoren:
Afmetingen kast. Naast de containers moet ook de structuur (rails) in de ruimte passen. Een breedte van minimaal 60 cm wordt aanbevolen, maar er zijn ook sorteerders voor kasten van 40 cm.
Deur type. Een typische variant met een automatische uitschuiffunctie is het 'openen als een lade', dus naar buiten schuiven. Vaak zijn ze voorzien van een zacht sluitmechanisme. Er bestaan echter ook varianten voor de klassieke opening.
Aantal en locatie van de containers. Wat ga je sorteren? Er bestaan varianten van containers naast elkaar, achter elkaar of in een combinatie daarvan. En niet elke container hoeft dezelfde grootte te hebben!
Railmateriaal. Zoek uit welk systeem wordt gebruikt, want het zal behoorlijk wat gewicht van de containers dragen en je moet alles soepel kunnen bedienen.
Containers verwijderen. Een andere parameter is de manier waarop je de containers eruit haalt, om ze te legen of om ze schoon te maken.
Artikel schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar ook een hobby. En omdat ik niet alleen bij woorden en gedachten blijf, kan ik in mijn teksten gevarieerde levenservaringen toepassen. Een flexibele benadering van veranderingen stelt me bovendien in staat om nieuwe mogelijkheden en combinaties te ontdekken, zelfs in situaties waarin ze niet op het eerste gezicht duidelijk zijn.
Barbecues zijn een van de populairste zomeractiviteiten. De gezellige sfeer, de geur van gebraden vlees en groenten en natuurlijk het plezier van buiten koken trekt steeds meer mensen aan. Maar als je net begint met barbecueën of een nieuw model overweegt, vraag je je misschien af: hoe kies ik een barbecue die aan mijn behoeften voldoet? We hebben een artikel voor je geschreven!
Een boormachine hoort thuis in elke werkplaats. Als u merkt dat de melk op is, gaat u natuurlijk meteen naar de supermarkt om nieuwe te halen, en het is goed om even alert te handelen als uw boormachine aan vervanging toe is. Een nieuwe kopen dus.
Een heg is de natuurlijkste afscheiding voor een mooie tuin en ziet er beter uit dan een hek van gaas, beton of bakstenen. Bovendien hoeft een heg niet alleen als omheining te dienen, maar kunt u uw tuin er ook effectief mee in zones verdelen. Het enige minpunt ervan is dat heggen onderhoud vergen in de vorm van snoeien en in model brengen. Maar misschien is dat helemaal niet echt een nadeel, voor veel mensen is de heg snoeien hun favoriete klus in de tuin.