STYLE PLUS s.r.o. Moravská 1259, 570 01 Litomyšl

Hoe kiest u een mengkraan

Hoe kiest u een mengkraan
11.03.2019 Sanitino.nl Hoe kiest...

Ontstond net een tijd om uw huishouding met kranen uit te rusten? Weet u niet, wat de markt biedt aan en volgens welke kenmerken kiezen? Lees eens onze adviezen en aanbevelingen. Wij laten u zien wat soorten kranen bestaan en wij voorstellen u hen voor en nadelen. Wij bevelen u aan wat u aandacht bij uw keuze geeft ofwel wij vertellen u onze nuttige tips.

Het is geen eenvoudige taak om de juiste kranen te kiezen. Immers is dit een investering voor vele jaren, en u kijkt naar hen en gebruikt deze tegelijkertijd. Daarom loont het om genoeg aandacht aan dit onderwerp te geven. Als u slim selecteert, kunt u bijv. tot 50% van de water- en energieverbruik besparen.

De basis is een precies gemaakt cartouche

Het belangrijskte onderdeel van elke kraan is een cartouche. Dat is een mechanisme, dat voor vermengen van warme en koude water wordt gebruik. Kiest dan vanuit kranen, die een keramische cartouche hebben. Past u op om het product precies gemaakt en in een goede kwaliteit  te kopen. Zo zal de kraan in een degelijk staat en de hefboom wordt niet verstfijd of gewankeld. Wij bevelen gerenommeerede vervaardigers aan zoals GroheHansgroheIdeal StandardHansaKludiPaffoni etc.

Kiest altijd uit dezelfde serie

Mengkranen kiest altijd uit dezelfde serie om bij elkaar te passen. Probeer dichterbij te komen bij de stijl die u in uw badkamer en keuken heeft, bijvoorbeeld de vorm van de wastafel, bad, en spiegel, de kleur van de tegels en het soort douchecabine. Daarna in de keuken echtscheidingen, het type van de spoelbak en de algemene stijl van de keuken.

Kom langs mee naar de soorten mengkranen kijken, de wijs van bediening ofwel unieke technologieën.


Zonder een keukenkraan is onmogelijk om in de keuken te werken. Dus kies dan zorgvuldig.

Soorten mengkranen

 • Keukenkranen – zonder deze behelpt u zich in de keuken niet. Bij de keuze neemt u aanmerking in verschillende aspecten – zoals watertoevoer, soort spoelbak en keuken design. Er bestaan duizenden mogelijkheiden – bv. keukenkranen voor opbouw en wandmontage, met uittrekbare mousseur of handdouche etc. De hoogste kwaliteit van keukenkranen met keramische cartouches worden door Grohe, Hansgrohe, Kludi, Ideal Standard of Paffoni geproduceerd.
 • Wastafelkranen - bij de selectie let op een maat, de vorm, de wijze van bediening, materiaal en oppervlakte afwerking waaruit ze gemaakt zijn. Bij ons koopt u wastafelkranen voor opbouw, inbouw,  eengreeps kranen, kruisgreeps, 2-gats, 3-gats, met een douche, voor waskom, voor fontein.
  Ons advies: met een wastafelkraan vergeet niet op 2 hoekstopkranen  te bijbestellen voor de verbinding met koud en warm water.
 • Badkranen - voor het aankoop van de badkraan, denk aan hartafstand, maat, vorm, de wijze van bediening, materiaal en oppervlakte afwerking waaruit ze gemaakt zijn. Wij hebben voor u eensgreeps, kruisgreeps, opbouw badmengkraan, vrijstaande badkraan, inbouw etc. De meest kwaliteit badmengkranen produceren Grohe, Hansgrohe en Kludi.
 • Douchekranen – in ons sortiment hebben wij opbouw of inbouw douchekranen. U kunt deze apart of als een onderdeeel van een set kopen
  Ons advies: wilt u in de douche hoofd- en ook handdouche gebruiken? Heeft u voor een inbouwkraan besloten? Dan kiest u een badkraan, waarmee kunt u comfortabel tussen hoofd- en handdouche schakelen.
 • Bidetkranen – geschikt voor intieme hygiëne – bijvoorbeeld bij gezondheidsproblemen zoals diaree, aambeien, herstel na een operatie of na de bevalling. Deze worden op de vrijstaande bidet geïnstalleerd. Hogere klasse zijn elektronische bidets, deze bieden een heleboel functies aan.
 • Thermostaatkranen - deze behouden de eens ingestelde watertemperatuur. Er is zelfs een veiligheidszekering tegen verbranding, die u met kleine kinderen zult waarderen. Lees meer over hen in de artikel Thermostaatkranen zijn bestand tegen veeleisende omstandigheden.


Tweegreeps mengkranen zijn tegenwoordig een symbool van retrostijl.

De manier van de bediening van waterkranen

 • Kruisgreeps wastafelkraan - het is door twee afzonderlijke greepjes voor koud en warm water bediend. Voor dit soort wastafelkranen kiezen vooral klanten, die zijn badkamer en keuken in retro stijl inrichten.
 • Eensgreeps 1-gats kraan – de greep is een deel van de mengkraan
 • 2-gats waterkraan – de greep is niet een deel van de mengkraan, het is afzonderlijk geplaatsen
 • Met een douche – deze heeft uittrekbare slang. Met deze kunt u vrij bewegen en de stroomtypen veranderen – bijvoorbeeld van normaal naar zacht ofwel een douche.
 • Met een telescopische uitstroming – de telescopische uitloop is op een principe van antenne gebaseerd. De uitloop wordt van delen uittrekken en het is niet bewegelijk van een kant naar die andere.
  Het verschill tussen deze mengkranen berust op een verlenging van uitloop.
 • Kraan met touch-activering – deze hoort bij speciale wastafelkraans. Het is door een zacht aanraking op zijn constructie behersen.
 • Digitale waterkraan – door sommige vervaardigers zijn deze kranen ook als electronische merkeren. Het is praktisch en eenvoudisch om deze te bedienen. Deze gebruiken de nieuwste draatloze technologiën.

De montage van de waterkranen

 • Wandkraan – deze bevestigt u aan de tegels
 • Opbouwkraan – deze bevestigt u met wastafel of spoelbak
 • Inbouw – deze benut u vooral in de douche of bij de bad

Ons advies: Vergeet niet om bij de inbouwkraan ook een inbouwtermostaat van dezelfde fabrikant te kopen. Anders zullen de producten niet compatibele zijn en de mengkraan zal dus niet werken.


Eensgreeps opbouwkraan is de meest gevraagd type van mengkranen.

Materiaal en oppervlaktebehandeling van watermengkranen

Wilt u om uw mengkraan lang vol te houden? Sluit geen compromis in materialen en zet in kwaliteit.

Onder de basiskwaliteit materialen omvatten:

 • Roestvrij staal
 • Messing

De mengkranen van het messing hebben verschillende soorten van oppervlaktebehandeling. Wees niet bang van hen, deze zijn natuurlijk ook van een goede kwaliteit. Deze omvatten:

 • Chroom
 • Het uiterlijk van roestvrij staal
 • Wit of zwart – deze zijn vanuit het messing gemaakt, dit is met een speciale verf bedekt. Hun voordeel is dat ze gemakkelijker zijn om te handhaven en er zitten geen zichtbare gedrogde waterdruppels of kalkaanslag.
 • Speciale kleur varianten – deze mengkranen zijn met technologie PVD-dun gelakt, maar met de harde laag van het metaal en keramiek (0,2-0,4 μm). Deze laag wordt in een vacuüm op een metalen of kunststof delen toegepast. PVD heeft uitstekende mechanische eigenschappen. Het is drie keer harder dan chrome en tien keer meer weerstand tegen corrosie en krassen. Met deze technologie kwam op de markt bijvoorbeeld Grohe. Die biedt kleurvarianten van geschuurde donker tot glimmend goud.


U kunt ook speciale kleurvarianten op de markt vinden, deze produceren vooral gerenommeerde merken.

De unieke technologie van mengkranen

Gerenomeerde kwaliteitsmerken produceren waterkranen met de unieke technologies. Deze omvatten:

Waterbesparende technologies – met deze technologie bespaart u zelfs 50 % water en energie.  Waterbesparende mengkraan onderscheidt u zodat wanneer u uw hand in de stroom van het water inlegt, het water spat niet rond overal. De gewoone mengkraan stroomt ongeveer 10 liters per minuut. De waterbesparende kraan stroomt ongeveer 5,8 liter per minuut. De meest watersparende kraan biedt het debiet immers 3,5 leters (maar u ziet geen verschill op de sterkte van de stroom, dat komt door een spaarmousseur die de water belucht.) De waterbesparende kranen bieden merken zoals Grohe, Hansgrohe, Kludi.

Technologies voor een eenvoudige bediening van de hendel - deze garanderen u een vloeiende en precies bediening van de hendel voor de hele tijd van zijn levensduur. De hendel wordt niet stijf (zo makkelijk).

Technologies voor een permanent glimmend oppervlak - het oppervlak van de batterij duurt permanent glimmend en wordt niet door veel jaren van gebruiken afgedragen. Bovendien is dat veelvoudig bestand tegen krassen en makkelijker te onderhouden.

Kijk eens naar de watermengkranen in ons aanbod of laat uzelf van onze specialisten aan te raden. Schrijf ons e-mail via info@sanitino.nl of bel onze specialisten op tel. nr. +31851304661.

Zoekt u een inspiratie? Meld u aan voor onze newsteller of wordt fan van onze Facebook pagina.