Ga naar de hoofdinhoud

Weet je hoe je een spiegel moet schoonmaken en polijsten?

Iedereen heeft ten minste één spiegel in huis waarin hij zich verzorgt. Maar weet je hoe je een spiegel effectief schoonmaakt en polijst? Probeer de grootmoeders tips.
 

Iedereen weet dat een gebroken spiegel zeven jaar ongeluk brengt, maar niet iedereen kan het onderhoud aan. Spiegels schoonmaken kan een hele klus zijn, vooral als het om een grote oppervlakte gaat. Daarom geven we je enkele betrouwbare tips die je werk een stuk gemakkelijker zullen maken!

 

Hoe maak je een spiegel schoon – droog of nat?

Aqualine_6000dn2.jpg

Een veel voorkomende vraag is of het beter is om de spiegel nat of droog te wassen. Als je alleen water gebruikt om je spiegels schoon te maken, wees dan voorzichtig met de hoeveelheid water die je gebruikt. Vergeet niet deze oppervlakken droog te vegen nadat je de spiegel met water hebt gewassen, want opgedroogde waterdruppels werken niet goed op glanzend glas. In het geval van houten lijsten moet het water helemaal worden vermeden, aangezien houten lijsten zeer gevoelig kunnen zijn voor vocht.

Om deze redenen bevelen veel experts aan om de spiegels droog te reinigen. Een zachte microvezeldoek die geen vlekken maakt of haren niet achterlaat, is hier ideaal voor. Een antibacteriële schoonmaakmiddel van Nano Service is ook geschikt, omdat deze niet alleen het oppervlak reinigt, maar ook impregneert. De spiegel zal dan niet meer beslaan en het schoonmaken wordt eenvoudiger.

Een krant? Alleen voor de gedurfde

Sommigen raden aan om kranten te gebruiken voor het schoonmaken van spiegels. Hoewel veel mensen dit advies opvolgen, is niet elke spiegel tegen een dergelijke zorg bestand. De kanten van verfrommeld papier zijn meestal relatief scherp, wat krassen op de oppervlakken kan veroorzaken. Behandel de spiegels daarom bij voorkeur met een katoenen doek of microvezeldoek. Als je toch voor krantenpapier kiest, wees dan voorzichtig dat je het niet gebruikt om een spiegel te polijsten die niet goed schoon is gemaakt. Kleine stofkorreltjes kunnen onder de druk van de krant ook krassen veroorzaken - subtiel, maar onherstelbaar.

 

Azijn, citroen of zuiveringszout?

Hoe was je een spiegel met behulp van zelfgemaakte ingrediënten? Volgens onze grootmoeders is de eerste hulp citroen vermengd met water. Vooral bij het verwijderen van kalkaanslag is deze combinatie ideaal. Maar als je een echt vlekkerige spiegel moet schoonmaken, gebruik dan azijn in plaats van citroen. Meng het met water in een verhouding van 1:1 en giet het in een spuitfles. Spuit het vervolgens op de spiegel en polijst.

Zuiveringszout gemengd met een paar druppels water heeft een soortgelijk effect. Welke van bovenstaande methoden je ook kiest, zorg er wel voor dat je niet in contact komt met de rand van de spiegel, die onherstelbaar beschadigd zou kunnen worden door zure of agressieve stoffen.

 

Hoe polijst je een spiegel om die als nieuw te maken

Om de spiegel zijn oorspronkelijke glans terug te geven, kan je de kracht van alcohol gebruiken. Deze methode is ideaal, omdat het geen vegen op het oppervlak achterlaat. Waar je echter niet vanaf komt, zijn zwarte vlekken. Het is een onuitwisbare laag zilver, die geleidelijk oxideert. De enige oplossing hier is om een ​​nieuwe spiegel te kopen.

 

Chemie? Lees de samenstelling!

Als je de voorkeur aan chemische middelen geeft, wees dan voorzichtig. Onvoorzichtige behandeling kan de spiegel beschadigen. Deze reinigingsmiddelen kunnen chloorverbindingen bevatten, waardoor de randen zwart kunnen worden als ze daarmee in aanraking komen. Helaas is deze reactie onherstelbaar. Sprays die alcohol of schuim op basis van nanotechnologie bevatten, zijn geschikt. Hiermee kun je je spiegel snel en gemakkelijk polijsten!

En wat zal anders de perfect schone en gepolijste spiegel nog mooier maken? Je glimlach!

Gerelateerde producten

€ 232,17 incl. BTW
Leverbaar vanaf ca.  19 dagen
€ 1.044,96 incl. BTW
Leverbaar vanaf ca.  19 dagen
€ 121,00 incl. BTW
Op voorraad 1 st
Morgen verzonden
naar boven